Spoturile in designul de interior

Iluminatul poate schimba radical atmonsfera unei incaperi, implicit si dimensiunea perceputa a ei. Cu alte cuvinte, poti face o camera sa para mai spatioasa doar printr-un iluminat corect. Si asta este doar unul din avantajele folosirii corecte a iluminatului artificial.

 

Tipul de corp de iluminat si amplasarea lui sunt aspecte importante in orice proiect de design de interior. Alegerea corpurilor de iluminat se face in stransa legatura cu dimensiunea camerei, culorile existente, disponibilitatea luminii naturale si selectia mobilierului. Elementele care se unesc armonios atunci cand se realizeaza o iluminare corecta transforma camera intr-o combinatie perfecta de functionalitate si stil.

 

In articolul de azi vom discuta strict despre iluminatul de tip spot, cu lumina directionala sau technical lighting. Vom discuta despre avantaje, dezavantaje, trucuri, ponturi, multe sfaturi utile si ti-am pregatit chiar si o lista de achizitii de unde poti cumpara produse selectate de designeri de interior.

 

Iluminarea unei incaperi se poate face omnidirectional (in cazul becurilor standard, ele lumineaza in toate directiile) si unidirectional (in cazul nostru, spoturile: iluminarea se face intr-un unghi strans).

Dupa cum putem vedea, iluminatul cu spoturi creeaza o atmosfera aparte in acest dormitor.

 

In urma cu ceva vreme, eram toti suprasaturati de spoturile incastrate in grinzi de rigips. Odata cu aparitia tehnologiei led, au inceput sa apara corpuri de iluminat diversificate, atat din punct de vedere estetic cat si tehnologic. Spre deosebite de vechea tehnologie cu becuri incandescente, ce consumau foarte multa energie, aveau durata de viata mica si emanau multa caldura, noua tehnologie led vine cu durata mare a becurilor, dimensiuni mici, posibilitatea de a alege intre lumina rece, combinata sau lumina calda, raport eficient intre putere si iluminare etc.

 

Intr-o locuinta se recomanda folosirea ambelor tipuri de iluminat, unidirectional si omnidirectional.Ā Spre exemplu, pentru un living: iluminatul omnidirectional se potriveste pentru corpul de iluminat central, pentru lampadar, pentru veioza; iluminatul unidirectional il poti utiliza in a evidentia un tablou, poti incastra spoturi in pardoseala, in trepte, poti ilumina o masa de dining sau o masuta de cafea.

 

Spoturile sunt dependente de o sursa de iluminare omnidirectionala. Altfel efectul total ar fi prea focalizat, intunecat pe alocuri. Fac exceptie spatiile care cer in mod expres doar un astfel de iluminat: vitrinele din magazine, holurile inguste, debaralele, bai mici etc.

 

Cel mai mare avantaj in ceea ce priveste spoturile este posibilitatea de adaptare si directionare a luminii in functie de necesitati. Se aplica doar in cazul spoturilor ce se pot roti un anumit grad sau in cazul spoturilor montate pe sine.

 

Iluminatul pe baza de spot da un efect puternic cand e incorporat in trepte: intim, discret.

 

Chiar si in cazul unei mese de dining, iluminatul de tip spot poate face minuni. Mai ales daca folosim mai multe surse de lumina.

 

Sau pe post de aplica, in baie, deasupra oglinzii.

 

In caz ca nu stiai, la ZAZUI avem o selectie considerabila de spoturi: poti alege intre spoturi pe sine, fixe, incastrabile, aplicabile, cu grad de rotire 360 etc. De exemplu:

 

Sina cu spoturi FIGO BLACK

Aceasta sina se va potrivi de minune intr-un hol, mai ales ca are lungimea de 119cm. Spoturile, 6 la numar, se pot misca de-a lungul sinei plus rotire de 360 grade si ti le poti pozitiona dupa bunul plac. Cat despre rezistenta ei nu iti face probleme, este realizata din metal si crom. Are un indice de protectie de IP20, adica REZISTA šŸ™‚ Daca nu vrei negru, avem si pe alb sau gri inchis.

Spot JACK SQUARE II BLACK

Spot de tavan negru cu doua becuri care se va potrivi perfect intr-o baie, pe post de aplica. Becurile se pot roti si pot avea maxim 50w fiecare. Se remarca prin designul simplu, minimalist.

Spot FUNKY ALUMINIU

In caz ca esti in cautarea unui best deal, spotul FUNKY costa doar 69 lei si este realizat din metal cromat. Reprezinta o solutie foarte buna atunci cand, spre exemplu, ai nevoie de 50 de bucati. Avem si varianta pe alb.

 

Spot KASI BLACK

La prima vedere seamana cu o camera de supraveghere insa forma ascunde un sistem de iluminat pe led cu putere de 50W. Avantajul este ca se poate roti 360 grade iar setul contine si becul led.

 

Lampa SABRA CONCRETE

Chiar daca nu are titlul de spot, lampa Sabra indeplineste toate functiile unui spot. Este realizata din ciment si se potriveste perfect deasupra unei mese de dining, sau chiar a unui hol. Functioneaza cu bec GU10, folosit si la spoturile de mai sus.

Lampa NIA BLACK SIMPLE

Lampa NIA este fixa, contine 6 becuri si este realizata din metal impletit. Se potriveste in zona de living unde poate scoate in evidenta o canapea, sau o masa de dining. Si e SUPERBA!

 

Lampa SPY BLACK C

Lampa SPY se poate roti si se potriveste foarte bine intr-un design interior industrial. Daca o pozitionezi corect poate servi drept sursa de iluminare pentru doua zone. Sper exemplu: in partea stanga poate ilumina un fotoliu iar in partea dreapta o masa.

Daca simti ca ai nevoie de mai multa lumina directa, indirecta sau ca vrei sa iluminezi un anumit punct, atunci actioneaza: foloseste-te de spoturi!

 

Simti ca vrei ajutorul unui designer? Noi iti stam la dispozitie, gratuit !
Ne poti suna de luni pana vineri intre 10.00 si 18.00 la numarul 0745.950.373, sau scrie-ne un mail la comenzi@zazui.ro.

Sursa fotografii: ZAZUI, Pinterest

Lasă un răspuns